En historie med hækrækker

De er en af landets mest udbredte og dyrebare former for levesteder – men de må ikke tages for givet.

Hvor ville vores haver være uden hække? De er vores grænser, vores vægge, vores deleskærme, vores værger, vores understøtninger og vores skeletter. Om foråret de brister i frisk, ren vækst, om sommeren lægger de fuglefugle og giver en solid baggrund for vores grænser, og om vinteren bærer de sneen og giver arkitektur til vores frostede haver.

Hækkens historie er en beskyttelse snarere end udsmykning, begyndende da mennesket udviklede sig nok til at holde dyr. Det blev generelt betragtet en dårlig idé at have dine får / geder / kvæg / heste / børn vandrende væk ubestridt, så markgrænsen blev opfundet. Oprindeligt blev det dannet af tornede grene skåret fra nærliggende træer, men med tiden udviklede det sig til en levende hæk som , der kunne lægges for at skabe en barriere, gennem hvilken selv de mest luskede får ikke kunne undslippe. Denne idé blev til sidst udvidet fra marken til den indenlandske have.

Funktionen af de første hække som Laurbær var som barrierer. Men i de mellemliggende årtusinder har deres rolle ændret sig, og de, der er tilbage, skal nu betragtes som stik, korridorer og grænseflader med uvurderlig økologisk, historisk, kulturel og samfundsmæssig værdi.

Hække begyndte at blive fjernet under Napoleonskrigene, men dette tab accelererede efter Anden Verdenskrig. I årtier med intensivering af landbruget blev der stadig større landbrugsmaskiner, der krævede mere spillerum, mens efterspørgslen efter billigere mad satte pres på fortjenstmargenerne. Titusinder af miles af hæk blev flået ud.

Den store skala af dyrkningen i præriestil, der dækker meget af jorden mellem, efterlader mig følelsesløs. Med hækrækkerne har vi mistet blomsterne, dækket og larvefødeplanterne til bestøvere og andre insekter, ukrudtsfrøene og nestepladser for landbrugsjordfugle og motorveje og skjulte huller til små og mellemstore pattedyr.

Hække er levende produkter af menneskelig synergi med naturen. Dyrelivet trivdes i dem. Nogle bevarede den blomstrede underskrift af det originale skovområde og beskyttede specielle skovarter som blåklokker og speedbølger, mens det ekstra sollys tilskyndede forklæder til kantelskere til at kolonisere sværdet på begge sider. Nogle træer fik lov til at vokse sig høje og fungerede som ubevægelige grænsemarkører.

I alt dette er et syn på grønt ikke en kur, men det kan hjælpe med at øge opsving og modstandsdygtighed. En hæk, det være sig langs en vejkant eller omkring en have, en skolemark eller et kontorkompleks, er ikke kun en grænse; ikke kun et dyrebart stykke naturlig fast ejendom; ikke kun et potentielt gammelt monument. En hæk er en levende grøn omfavnelse.

Related posts

Leave a Comment